Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Американският кръстоносен поход срещу газопроводите на Путин

Незавършеният „Северен поток 2“ влошава отношенията между Вашингтон и Москва и би могъл да повлече в битката и Брюксел

Американският кръстоносен поход срещу газопроводите на Путин

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/ Bloomberg

Усилията на САЩ за прекратяване на завършването на подкрепяния от Русия газопровод „Северен поток 2“ увеличават оборотите си, което заплашва да се въвлече и Европейския съюз в тази ожесточена енергийна битка.

Двупартийна група американски сенатори представи преди две седмици законопроект, предлагащ да се разшири обхвата на санкциите, приети през декември 2019 г., за да се включи всяка компания, която ще предостави или осигури застраховки, оборудване и технологични услуги, пристанищни съоръжения, свързване, проучване и други дейности, свързани с инфраструктурния проект. Подобни санкции се предполага, че ще важат и за газопровода „Турски поток“,  пише Politico. 

Още по темата

Декемврийските санкции бяха насочени към корабите за полагане на тръби, което накара швейцарско-холандската компания Allseas се отдръпне от проекта малко преди Коледа.

"Първоначалното законодателство за санкциите ... беше изключително ефективно за предотвратяване на завършването на газопровода "Северен поток 2 ", заяви сенаторът от Демократическата партия Джейн Шайин. „Сега трябва да продължим тези усилия и да гарантираме, че Русия няма да разшири своето злокачествено влияние в цяла Европа“, изтъква тя.

Новината беше предшествана от статия в руските медии, в която се казва, че корабът за полагане на тръби, който най-вероятно ще възобнови строителството в "Северен поток 2", руският „Академик Черский“, е премахнат от официалния уебсайт на флота на "Газпром". Сега той е вписан в базата данни за регистрация на кораби в Русия като принадлежащ на Samara Thermal Energy Property Fund - частно съвместно предприятие между две регионални дъщерни звена на "Газпром", които се занимават с недвижими имоти, съобщи RBC.

Най-вероятно това е опит от страна на Русия да защити своя кораб от американските санкции.

„Путин продължава да се опитва да заобиколи тези санкции и затова този нов законопроект ще изясни веднъж завинаги, че участващите по какъвто и да е начин в процеса на полагането на газопровода ще се сблъскат с осакатяващи и незабавни американски санкции“, заяви сенатор Тед Крус, тексаски републиканец.

Политика или икономика?

Газопроводът с дължина 1240 километра - предназначен да удвои количеството газ, доставяно от Русия до Германия през Балтийско море до 110 млрд. ку. метра годишно - разполага две успоредни линии, като остават приблизително 70 км до пълното завършване на проекта.

Срещу доизграждането на съоръжението се обявиха САЩ, Полша, Украйна и балтийските страни, които го разглеждат като инструмент за руско геополитическо влияние. В същото време Европейската комисия (ЕК) се притеснява и от въздействието на газопровода върху енергийната сигурност на Европейския съюз (ЕС). Германското правителство предприе практически подход, като го нарече бизнес проект - въпреки че наскоро германският енергиен регулатор отказа на „Северен поток 2“ временно изключване от новите правила на ЕС, свързани с подобен тип съоръжения, които влизат в блока от страни, които не са негови членки.

Nord Stream 2 AG, швейцарска компания, зад която според Politico стои "Газпром", заяви, че санкциите ще навредят на европейския ѝ бизнес.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
По-важното от миналата седмица